Добре дошъл, посетител! [ Регистрация | Входrss

Мушици пред окото

| Здраве | July 2, 2016

Дегенеративни промени на стъкловидното тяло и усложнения

Типичните симптоми на стареене или помътняване в стъкловидното тяло са муха или комар, който виждате преди окото. В повечето случаи така наречените помътняване е напълно безвредни – но и досадно. Въпреки това, симптомите не бива да се пренебрегват. Тази информация е предназначена да ви обясни и да ви помогне да се разбере какво се случва с стъкловидната дегенерация и кога да обърнете внимание.

Анатомия на окото – стъкловидното тяло

Стъкловидното тяло е гел като вещество, което запълва по-голямата част на очната ябълка. Стъкловидното тяло съдържа 98% вода и равномерно разпределени компоненти в него протеин както и съединителна тъкан. Стъкловидния гел е заобиколен от изключително фина мембрана (стъкловидното мембрана). Той се намира в предната част на обектива, отзад и отстрани на ретината.

Кога стъкловлакна помътняване?

Живота на стъкленото тяло е свързан с възрастта – “дегенеративни” – промени. Това води до отделяне на стъкловидното вещество и свиване на стъкловидното тяло. Първоначално, тези протеинови компоненти и влакна са толкова фини и равномерно разпределени, че са невидими. Разделянето означава, че компонентите на водните протеин, в които те носят, се отделят и се обединяват с плътни структури. Тези структури са внезапно видими за собствените ви очи, особено на светъл фон, напр. Както четене или когато погледнете на фона на синьото небе и сняг. Често тези помътняване се възприемат като “плаващо”.

Задно отлепване на стъкловидното тяло

С напредване на възрастта, стъкловидната мембраната се разтваря на повърхността си. По този начин отлепване на стъкловидното тяло е просто един нормален процес на стареене. В напреднала възраст, повечето хора са засегнати. Въпреки това, отлепване на стъкловидното тяло, може да се появи и по-рано в живота, при късогледство, след нараняване или контузия на окото или след операция на катаракта.


Какви усложнения могат да се появят при отлепване на стъкловидното тяло?

Много хора не забелязват развитието при задното отлепване на стъкловидното тяло, често симптомите са само леки. Въпреки това, отлепване на стъкловидното тяло е сериозно – при възникване на всички по-нататък споменава симптоми.

помътняване

Както е казана по-горе, разделянето на стъкловидното тяло предизвиква образуването на визуално забележима мъгла. В допълнение, контакт и съществуващите плътни структури, които не са били забележими първоначално в оптичната ос. Характерни са “плаващи” зони, свързани с всяко малко движение на очите.

проблясъци на светлина

кървене

Скъсана стъкловидното тяло е резултат обикновено от микроскопично кървене. Рядко, може да доведе до по-голямо кървене, което води до съответно намаляване на зрителната острота. Самото кървенето обикновено е безвреден и се абсорбира от само себе си. Посочените по-горе симптоми обикновено са безвредни, но те изискват винаги незабавен преглед на очите, тъй като зад него също може да се скрие сериозни усложнения, които са обяснени по-долу.

разкъсване на ретината

Това е разкъсване на малък кръвоносен съд, която минава през ръба на пукнатината и може да доведе и до по-голямо или по-малко тежко кървене. Но разкъсване на ретината е за щастие рядко и може да бъде ограничено обикновено с лазерно лечение. Ако не е открито навреме, обаче, отлепване на ретината е възможно.

отлепване на ретината

Чрез разкъсване на ретината течността може да тече от стъкловидното тяло под ретината и се отделя от основата си, като по този начин довежда до отлепване на ретината.

Какво е добре да се направи – какво можеш да направиш?

Единственият начин да се определи или изключва такава пукнатина във времето, е офталмологичен преглед.

Ето защо, ако се забележат внезапно симптоми като мътнини, светлинни вълни, “пепел” или дори сянка в зрителното поле, трябва незабавно да се постави на офталмологичен преглед.

Не трябва да шофирате превозно средство, когато ходите на преглед защото ще ви бъдат разширени зеницити и светлината много ще ви пречи. Вземете си слънчеви очила.
След прегледа, лекарят ще обсъди с Вас как да се процедира: дали е необходима терапия – която е за щастие рядко.
И това, което се е случило с мъглата?

Стъкловидното помътняване не изчезват естествено от само себе си. По навик обикновено не се усеща с течение на времето.

лазерно лечение

Лазар се използва при разкъсване на ретината и превантивно лечение. С лазер, много малки “горящи снопчета” като заварка прикрепят ретината здраво с подложката. Около 10 дни, след терапията, бъдете изключително внимание. Вие трябва да бъдете внимателни с физическо натоварване, които и дейности, които са свързани с движение на очите, като четене, абсолютно се избятва. Телевизия, обаче, се допуска, защото очите са испокойни.

операция

Ако ретината вече е частично премахната, помага само операция. Днес, шансовете за успех на присъединяване на ретината са за щастие добри като цяло. Дори и с реинвестирана ретината, но трайно значително намаляване на зрението и дори слепота е възможно. Затова навременното откриване и предпазни осигуряване на разкъсване на ретината има най-висок приоритет.

витректомия

По принцип, при замъглен стъкло тяло, е възможна т.нар. Витректомия. Но витректомията има със сигурност рискове, дори ако те не се осъзнават често. Те включват отлепване на ретината, кървене или инфекция. Може да се появи след операцията и катаракта.

Ако мътността се усеща в дългосрочен план от страна на пациента, както е най-масово обикновено, вие ще се земислите за оценка на риска от операцията срещу намесата на мътността.

заключение

В всяко око има стареене, свързани с промени в стъкловидното тяло. Стъкловидното тяло, намалява и се отлепва от ретината. Тези промени водят до осезаеми подвижни помътняване. Всичко това обикновено е безвреден. Ако има други симптоми като “светкавица” или “звезди”, може да говорим за разкъсване на ретината. Поради това трябва да се направи веднага офталмологичен преглед на ретината (в рамките на 24 часа).

Вируса Ебола

| Всички Новини, Общество, Световни новини | January 22, 2015

Вируса Ебола

Според последните новини на всички световни агенции борбата с ебола продължава с ожесточени мерки в страните от Западна Африка, но въпреки всичко през последните седмици има над 1000 нови случаи със заразени хора. Това каза пред Общото събрание на ООН ръководителят на мисията за борба с ебола Шейх Ахмед. Но най-успокоително е, че най-лошите прогнози за епидемията не са станали реалност.

Овладяването на заразата е станало благодарение на реакцията на редица страни, които предоставиха медицинска, логистична и финансова подкрепа. Международен фонд за борбата със смъртоносния вирус събра над 2,5 милиарда долара хуманитарна помощ.
Случаите с фатален край при хората са около 50% за разлика от тези при маймуните. Ебола е най-голямата заплаха за маймуните в това число за горилите и шимпанзетата. Унищожени са над 30% от популацията на маймуните само за последните 20 години. Смъртността при маймуните е около 80%, което се смята за доста висок процент. Избухналата епидемия в Габон През 1995 г. ликвидира 90% при горилите. Заплахата от изчезването на маймуните е реална, ако не се вземат мерки казват специалисти. Допълнително за изчезването на маймуните допринасят и бракониерите, както и военните действия в някои държави.
вируса ебола
Нека да припомним, че Китайски лекари успели да излекуват трима граждани на Либерия от хеморагична треска, причинена от вируса Ебола, според агенция ТАСС. Медиците са успери да се справят с 20-дневна интензивна терапия след което вируса бил преборен. Китай е едно от страните, които взимат сериозни мерки за борба с вируса, помага с медици в рисковите райони в Африка и взима иновативни мерки в откриването на лекарство срещу ебола.
джихадисти ебола
Смята се, че сред бойците на “Ислямска държава” в град Мосул върлува епидемия от ебола. Агенция Xendan съобщава, че симптомите на заболелите много приличат на тези на ебола. Все още няма как да се докаже присъствието на вируса в района поради усложнените военни действия, които се водят. Предполага се, че вируса е бил пренесен сред редиците на джихадистите, благодарение на техни поддръжници дошли от Африка, които са били преносители на вируса на ебола.

Преди време избухна паника в България заради гражданин дошъл от заразените райони в чужбина. Според нашите специалисти по вирусология се оказа, че човека е бил носител на малария. Тава беше един тест за българската здравна система, с която се показа, че България е готова да реагира заяви нашият здравен министър. Не ето че малко по-късно националният център по заразни болести остава без специалисти. В основата на всичко това стои твърде ниския бюджет, който покриваше ниските заплатите на специалистите в центъра. От Здравното министерство коментираха, че бюджетът на Центъра за 2015 г. предстои да бъде определен. Националната референтна лаборатория по ХИВ и СПИН е единствената в България, където може да се докаже със сигурност дали даден пациент е ХИВ-позитивен, или не. Има биолози, които получават възнаграждение от 360 лв., което е неприемливо за човек с висше образование.

разпространението на вируса ебола
Учените от университета в Кеймбридж смятат, че Международният валутен фонд (МВФ) е един от виновници за разпространението на вируса ебола в Западна Африка. Причини за разпространение на вируса е не само слабо развитата здравна инфраструктура в този регион на света, а и политиката, която се води от фонда, малкото финансиране на медицината в страните от Западна Африка. Наскоро МВФ даде финансова помощ в размер на близо 300 млн. долара за борба с вируса ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Какво е ебола?

Ебола е най-смъртоносния вирус към момента, който се разпространява изключително бързо в заразените райони. Той представлява вирусна хеморагична треска,
при която инфекция се причинява от вируса ебола (еболавирус). Към момента ваксина срещу вируса няма, но много компании са в процес на разработка и има сериозен напредък в тази област само за около година. Вируса ебола е познат от 1976 г. насам, когато избухват епидемии в Южен Судан и в Конго. В Конго болестта възниква в градче, което е близо до река Ебола, откъдето идва името на вируса. Тогава се разболяват общо над 600 души, от които над 400 умират.

Какви са симптомите на вируса ебола?

Симптомите на вируса се развиват в период от 2 дни 20 дни след заразяването, като започват със диария, главоболие, повръщане, симптоми при най обикновен грип обща отпадналост, мускулни, ставни болки, възпалено гърло, обрив породен от понижената функция на черния дроб и бъбреците. Заболелите започнат да получават кървене, както външни, така и вътрешни кръвоизливи. Най-обикновено смъртта се дължи на загуба на течност в следствие, на което кръвно спада до критични нива. Това може да се случи до 16-тия ден след началото на симптомите. Нивото на белите кръвни телца намалява и се увеличават чернодробни ензими в кръвта. Начина по който може да се установи наличието на ебола е единствено, като се вземат кръвни проби. Първата фаза на лечението при ебола се състои във вливането на големи количества течности. След излекуване от вируса човек вече не е заразоносител, но семенната течност на заразените мъже остава инфекциозна до 50 дни след излекуването им. Хората, които са се излекували, придобиват имунитет срещу болестта.

Как да се защитим от ебола?

Има съмнения, че вируса се е разпространил от прилепи от семейство Pteropodidae, които се използват за консумация в Африка, за това като начало се взимат строги мерки относно хигиената и забраната за консумация на възможно заразено месо от животни.

Как се разпространява ебола?

Как се разпространява ебола
Опасенията за преноса на вируса са да не започне да се предава по въздушен път, защото няма как да бъде овладян тогава. Болестта се пренася от диви животни, като горили, маймуни и прилепи. При хората, вирусът се пренася, чрез пряк контакт до телесни течност, като пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии, допир до кожата на болния или заразена повърхност. Желателно е труповете да се изгарят поради опасност от пренос на вируса по време на погребална церемония.

Арсений Яценюк – Москва иска да започне Трета световна война

| Всички Новини, Общество, Политика, Световни новини | April 26, 2014

“Русия вече иска да започне трета световна война “, каза днес Арсений Яценюк.
Напрежението в Украйна расте все повече в очакване на новите стъпки, които ще предприеме Путин. Русия, прави своите въздушни учения в близост до границите на Украйна, което допълнително изостря обстановката в региона.
Все по-усилено се говори от страна на Европейския съюз и САЩ за санкции срещу Русия, но всичко, като че ли остава в сферата на заплахите. Европа е зависима от Русия и най-вече от доставките на природни ресурси и един евентуален конфликт би задълбочил кризата, в която се намира и без това ЕС в момента. Дали Европа ще прежали част от Украйна и ще я остави в ръцете на Москва или ще се опълчи на Русия ще се разбере скоро след приемането на евентуални санкции срещу нея.

Какво е SEO оптимизация

| Всички Новини, Новини от България | April 25, 2014

SEO оптимизацията лидер в съвременната реклама

SEO една дума навлизаща все повече и повече в съвременния бизнес, която означава (search engine optimization) в превод от английски – оптимизация за търсещи машини. Казано по друг начин SEO оптимизацията е работата по даден сайт, която ще доведе до неговото по-добро класиране в резултатите на търсещите машини. SEOS българска компания за оптимизация и изработка на сайт ще разкрие някои пикантни новини във връзка с интернет рекламата.

Първото правило за оптимизация започва още при изработката на сайт.

Все повече фирми започват да се интересуват от оптимизация на своя сайт. Интернет рекламата става все по-привлекателна за компаниите, като се вземе предвид и факта за ефективността на този тип реклама то той е неоспоримия лидер в днешни дни. Оптимизацията на един сайт започва още при неговата изработка. Според новите тенденции в програмирането кода, на който ще бъде написан сайта е от съществено значение за това, дали търсачките ще го харесат и класират на предни позиции. Препоръчително е кода да бъде написан с HTML5, като всички важни думи се слагат в определените за това тагове.

Второ правило създаване на обратни връзки.

От съществено значение е и създаването на връзки от други страници към вашия сайт. Желателно е сайтовете, от които взимате обратни връзки да са със сходна тематика, така тежестта на връзките е по-голяма. Тъй като започна да се спекулира със създаването на хиляди връзки от други сайтове чрез скриптове създадени за тази цел. Google е изключително предпазлив и взискателен, така че не се опитвайте да хитрувате, за да не си донесете наказание.

Трето правило – Платената реклама с Google Adwords

Google също предлага интернет реклама, чрез Google Adwords, където Вие сами може да определяте своя бюджет за реклама. Това е може би най-ефективния метод за реклама, защото Вашето послание достига до точно определена група, коя се интересува от продукта или услугата, която предлагате. Скоростта и ефективността на този тип реклама дори надминава телевизионната реклама, тъй като в днешни дни хората прекарват повече време в социалните мрежи и интернет отколкото пред телевизора. Цената на интернет рекламата и SEO оптимизацията се покачва постоянно, като всичко това зависи именно от рекламодателите, които си дават сметка, колко е важно тяхното послание да достигне до точния потребител.

На живо от Киев

| Всички Новини, Световни новини | February 19, 2014

Западът вече е изключително притеснен от случващото се в Украйна. Жертвите на протестите в Киев вече са стотици сред които има и служители на реда. Протестиращите в момента поддържат запалените огньове, а свещеници отслужват молебен за украинския народ.

Държавата води преговори за придобиване на дружеството “Ремотекс – Раднево” ЕАД

| Всички Новини | December 31, 2013

Държавата води преговори за придобиване на дружеството “Ремотекс – Раднево” ЕАД

Работниците с неизплатени трудови възнаграждения ще бъдат подпомогнати еднократно с 325 лв. на домакинство

Министерството на икономиката и енергетиката и Българският енергиен холдинг водят преговори за придобиване на дружеството “Ремотекс – Раднево” ЕАД. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след разговор с ръководството на предприятието и работници за тежкото състояние, в което се намира “Ремотекс” и невъзможността за изплащане на трудовите възнаграждения към работниците и служителите. На срещата присъстваха и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, председателят на Комисията по труда и социална политика в Народното събрание Корнелия Нинова и синдикални лидери.

“Важна е и цената, на която ще се придобие предприятието “Ремотекс – Раднево” ЕАД”, подчерта министър Стойнев. Според него държавата не може да купи всяко предприятие, което е в затруднение, но “Ремотекс – Раднево” ЕАД” е стратегическо за енергийния сектор у нас. Той увери служителите на завода, че след като дружеството се придобие от държавата, то ще се модернизира, ще се осигури работа на служителите в него и заплатите ще се изплащат регулярно. “Придобиването му от държавата зависи изцяло от провеждането на успешни преговори с неговия собственик след Нова година”, допълни още Стойнев.

“Работниците с неизплатени и забавени трудови възнаграждения ще получат еднократни финансови помощи от 325 лв. на домакинство съгласно Закона за социално подпомагане”, поясни министър Хасан Адемов. Еднократните помощи ще се изплащат от дирекциите “Социално подпомагане” в община Раднево. Създадена е организация за попълване и подаване от страна на работниците на необходимите документи, оформяне на преводите и изплащане на сумите в навечерието на коледните и новогодишните празници. До обяд документите на 160 човека са били обработени.

В момента в предприятието работят 561 души и задълженията на настоящия собственик за заплати към тях са в размер на 3.5 млн.лв. На 20.11.2013 г. и 21.11.2013 г. държавното дружество “Мини Марица изток” ЕАД – град Раднево, изплати всичките си задължения към “Ремотекс – Раднево” ЕАД в размер на 2.5 млн.лв. Въпреки това плащания на трудови задължения към работниците и служителите не бяха извършени.

Придобиването на мажоритарен дял от държавата ще позволи запазване на работните места и регулярно изплащане на заплати. “Ремотекс – Раднево” ЕАД е едно от най-големите ремонтно възстановителни фирми в страната за ремонт на тежко миннодобивно, транспортно и енергетично оборудване и производство на резервни части.

Източник:www.mi.government.bg

Пожар в землището на с. Бистрица

| Всички Новини | December 31, 2013

fire

Загасен е пожарът в землището на с. Бистрица
Днес към 14 часа е получено съобщение на тел. 112 за запалени сухи треви в района на село Бистрица . За произшествието са изпратени три екипа с противопожарни автомобили. При пристигане на мястото те са установили, че гори суха трева на около 300 дка. Пожарът е локализиран към 15 ч. и ликвидиран около 15.40 ч. Няма пострадали хора, засегнати сгради и горска растителност.
Пожар е бил погасен по същото време и в района между самоковските села Клисура и Белчин. Изгорели са около 60 дка сухи треви и папрат. Тъй като огънят е бил в пресечена местност, в гасенето с подръчни средства са участвали един екип огнеборци, служители на горското стопанство и жители на село Белчин.

Източник: http://press.mvr.bg

Доклад на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев

| Всички Новини, Новини от България, Общество, Политика | December 17, 2013

Цветлин Йовчев

Доклад на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
20.11.2013 г. 14:00 ч.
Тема: АКТУАЛНИ РИСКОВЕ И ЗАПЛАХИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – СЪСТОЯНИЕ НА СРЕДАТА ЗА СИГУРНОСТ: ОРГАНИЗАЦИОННИ, ФУНКЦИОНАЛНИ И РЕСУРСНИ СПОСОБНОСТИ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА АКТУАЛНИТЕ РИСКОВЕ И ЗАПЛАХИ. ПРЕДПРИЕТИ МЕРКИ В СЪОТВЕТСТВИЕ С НАСТЪПИЛИТЕ ПРОМЕНИ В СРЕДАТА ЗА СИГУРНОСТ И ТЯХНОТО ФИНАНСОВО ОСИГУРЯВАНЕ.

Изхождайки от формулираните цели докладът няма стратегическа насоченост и цялостен поглед, а разглежда единствено проблеми, които към настоящия момент в най-висока степен влияят върху способностите на страната да постигне устойчиво състояние на национална сигурност.
При дефиниране на заплахите и оценка на рисковете за националната сигурност в настоящия доклад са отчетени възможните вредни последици за обществото, вероятността те да настъпят, както и времевия период, в който това може да се случи. Докладът не разглежда хипотези, при които има ниска степен на вероятност, предполагат незначително или допустимо вредно въздействие, както и такива, при които възможните вредни последици ще настъпят след значителен период от време.
Твърденията и заключенията са формулирани на основата на анализ на средата за сигурност, включващ определяне на ключовите за националната сигурност процеси, сценариите за тяхното развитие във времето и възможните последици, като явления, събития и действия при всеки един от сценариите. Предвид целите на настоящия Консултативен съвет по национална сигурност това не е описано подробно в доклада.
При анализа на средата за сигурност са отчетени, както глобалните и регионалните външни фактори, така също вътрешните процеси в областта на политиката, икономиката, сигурността и социалната сфера.
Следва да се отчете наличието на обективни трудности при проследяване на ключовите процеси назад във времето, тъй като няма подготвен доклад на правителството за състоянието на националната сигурност на България за 2012г.

Към настоящия момент могат да се дефинират два основни генератора на заплахи с висок потенциал и значим риск за националната сигурност на Република България.
На първо място това е комплексът от взаимосвързани и взаимозависими процеси, който може да се определи като криза в Близкия изток. Основните процеси са свързани с въоръжения конфликт в Сирия, преговорите по Близкоизточния мирен процес, иранската ядрена програма, както и политическата и икономическа стабилност на Ливан, Йордания и Египет.
Анализът на процесите, пораждащи кризата сочи, че към момента ЕС няма готовност да управлява ефективно кризата. Съюзът няма напълно изградени единни системи за имигрантите (в т.ч. и бежанците) и за тяхната интеграция, което не позволява цялостен и интегриран подход при разрешаване на проблемите. Има несъответствие между политиките. От една страна те насърчават бежанците да търсят закрила в страните от ЕС, а от друга все още не е въведен принципът на релокация в страните-членки на основата на обективни критерии, отразяващи техните реални възможности. Като резултат от това, европейските страни със засилен миграционен натиск, провокиран от кризата в Близкия изток, поемат непропорционален товар и непропорционални рискове за националната си сигурност. Създават се реални предпоставки за трайни промени в структурата на техните общества и чувствително понижаване на кохезията в тях.
Засиленият миграционен натиск е едно от най-сериозните предизвикателства пред националната сигурност на Република България през последните години. Страната не разполага в достатъчна степен с допълнително необходимите ресурси, административен и технически капацитет за управлението на процеси, свързани с постоянно нарастващ брой нелегални имигранти. Същевременно не е напълно изградена системата за защита на националната сигурност, което да позволи постигане на по-високо ниво на синергия и използване на максималния капацитет на страната за противодействие на рисковете и заплахите.
На второ място като генератор на заплахи с висок потенциал е комплексът от процеси в областта на обществените отношения, който може да се определи като обществено-политическа криза в България. Основните от тях са свързани с изострено противопоставяне и липса на ефективен политически диалог, усещане за дефицит на справедливост в част от българското общество, липса на политическо представителство за немалка част от българските избиратели, както и недостатъчно доверие в институциите.
Обществено-политическата криза е резултат от процесите в обществото през последните повече от двадесет години, като остри проявления на негативните последици от тази криза са протестите от месец февруари до сега. Независимо, че поводите за ескалация са различни, причините за възникването на протестите са едни и същи, като повечето от тях са възникнали назад във времето. Една от основните причини за ескалацията на протестите през последните месеци е острото политическо противопоставяне. Агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото. Формира се трайно негативно отношение към политическите партии и хората, които се занимават с политика. Липсата на правила в политическата борба, активното търсене на външна подкрепа и опитите за въвличане на институциите в процеса на политическа конфронтация доведе до намаляване на доверието в тях и дискредитирането им в национален и международен аспект.
Към момента структурата на протестите е такава, че могат да се обособят две основни групи. Първата са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление. Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели.
При тази ситуация не може да се осъществи ефективна комуникация между институциите и протестиращите. Спонтанно протестиращите не излъчват лидери и респективно нямат програмни цели. Те не припознават политически субекти, които могат да отговорят на очакванията им. От друга страна – организаторите на протестни действия не желаят публично да се афишират и да заявят ясни политически цели. Налице са определени опити за насочване, включително и на спонтанно протестиращите, в посока, която преследва конкретни политически цели. По този начин обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до разрешаване на проблемите. Предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели, но сами по себе си не могат да бъдат дефинирани като цел. Нещо повече, при съществуващите обществено-политически нагласи едни нови избори няма да доведат до социално-политическа стабилност и намаляване на напрежението в обществото. Напротив, вероятно следващата политическа конфигурация в Народното събрание ще бъде по-сложна и по-нестабилна.

Посочените два основни генератора на заплахи с висок потенциал и значим риск за националната сигурност на Република България промениха средата за сигурност в страната, като на основа на анализите не може да се очаква бързо подобрение или изменение на негативните тенденции в обозримо бъдеще. В настоящия доклад не се разглеждат всички причини, довели до възникване и развитие на кризите, като вниманието е фокусирано върху основните характеристики и възможните вредни последици за обществото.
Важно е да се отбележи, че съвпадението на двете кризи по време води до силно мултиплициране на негативните последици от тях в много области.

Основните характеристики на кризата в Близкия изток са:
Хронична криза с устойчиви негативни последици в политически, икономически и социален аспект.
Сложна, многофакторна функционална зависимост на основните процеси и висока степен на неопределеност.
Значима част от ключовите процеси са външни за системата за защита на националната сигурност на България и страната ни не може или може в незначителна степен да влияе върху тях.
Съществува реален потенциал за разширяване и задълбочаване на кризата.

На основата на горното възможностите на страната ни да намали риска и неопределеността са силно ограничени. Управлението на кризата основно може да се сведе до “damage management” (управление на негативните последствия), като усилията трябва да се насочат към намаляване на вредните въздействия върху обществото.

Кризата в Близкия изток поражда заплахи и създава реални рискове за националната сигурност във всички области, но към момента основните от тях са свързани със засиления миграционен натиск върху България. При всички сценарии за развитие на кризата, които са с висока степен на вероятност можем да очакваме, че този процес ще продължи значителен период от време. Втори важен извод от анализите е, че съществува реален риск от дестабилизиране на някои от съседните на Сирия страни, което може да доведе до задълбочаване на проблема.

Кризата в Близкия изток генерира следните актуални заплахи:
– Хуманитарна криза, която се поражда от обстоятелствата, че нашата страна може да не е в състояние да гарантира живота, здравето и грижите за голям брой, търсещи закрила чужди граждани. Увеличаване на здравните рискове чрез евентуално възникване и развитие на вирусни заболявания и епидемии, включително и такива неспецифични за територията на страната.
– Навлизане на лица, изповядващи радикални и екстремистки идеи, както и членове, и симпатизанти на различни терористични организации или представители на международната организирана престъпност.
– Напрежение с местното население и провокиране на ксенофобски настроения.
– Наличие на голям брой чужди граждани, които не могат да се интегрират в обществото, да се грижат за себе си и своите семейства, и без принос към социалните системи.
– Повишаване на криминалната престъпност.
– Застрашени публични финанси във връзка със значителните допълнителни разходи за много различни дейности, свързани с грижата за имигрантите, приемането им и настаняване в съответните домове и центрове, което следва да се осъществява с многократно увеличен капацитет на компетентните институции, както и използване на допълнителни сили и средства за охрана, в това число и на държавната граница.

Предприетите мерки за овладяване на кризисната ситуация породена от засиления миграционен натиск (Доклад на Националния оперативен щаб, Приложение № 1) се реализират на основата на комплексен и системен подход чрез интегрирано ограничаване на актуалните рискове и заплахи посредством участието на всички компетентни министерства и институции от изпълнителната власт с обща цел и споделен ресурс. След обсъждане на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет от 30.08.2013 година и приети спешни 13 мерки за ограничаване на миграционния натиск, със заповед на министър-председателя бяха създадени Национален и регионални щабове под ръководството на Министерството на вътрешните работи, които да осъществяват стратегическото управление на националните ресурси за овладяване на миграционния натиск към нашата страна. От създаването си Националният оперативен щаб осъществява непрекъснат мониторинг на миграционния процес, изготвя прогнозни разчети на необходимите средства, създава нова материално-техническа база за настаняване на бежанци, инициира промени в нормативната уредба и в съществуващата практика, реализира активна комуникационна политика между властите и институциите в страната, с Европейската комисия, Върховният комисариат по бежанците на ООН, със съседните държави, с чуждите представителства и с българската общественост. В рамките на предприетите мерки всички компетентни институции направиха оценка на действащите ведомствени и междуведомствени планове за реагиране при извънредни ситуации, беше актуализиран Националния план за противодействие на тероризма, проверена беше готовността и възможностите на ведомствата за изпълнение на задачите по плановете за реагиране. Сформираната към Националния оперативен щаб междуведомствена експертна информационно-аналитична група обобщава и анализира информацията по бежанската криза в страната, която ежедневно до 10.00 часа предоставя на 35 адресата, в това число: Президентството, Народното събрание, Министерски съвет, министерствата, главния прокурор, службите за сигурност и обществен ред, кмета на гр. София, на ръководители от Европейската комисия и други институции.
С протоколно решение по т. 35 от Протокол № 45 на Министерския съвет от 06 ноември 2013 беше одобрен междуинституционален План за овладяване на кризата с бежанците рег. № 51313/05.11.2013г, съдържащ точни финансови разчети на всички компетентни институции с половингодишен хоризонт – до края на март 2014 година (Приложение № 2). С плана се определят 7 основни цели, реализирани чрез 33 инициативи, за чието изпълнение са определени 129 дейности. Направени са прогнозни разчети на необходимите средства, определени са отговорните институции и са поставени срокове за изпълнение на задачите за овладяване на бежанската криза.

Планът разписва следните седем цели:
1. Намаляване броя на нелегалните имигранти на територията на страната.
Ограничаване на броя нелегални имигранти, влизащи в Република България;
Ускоряване на темповете за извеждане на незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци.
2. Гарантиране сигурността на българските граждани. Ограничаване и управление на рисковете, произтичащи от пребиваването на територията на страната на нелегални имигранти, лица търсещи и получили закрила:
Тероризъм и радикален екстремизъм;
Пандемии и епидемии;
Етнически, религиозни, политически конфликти;
Криминална престъпност.
3. Ред, сигурност и хуманни условия за живот в местата за настаняване на лица, потърсили и получили закрила в България.
4. Намаляване броя на лицата, потърсили закрила на територията на страната.
5. Бърза и ефективна интеграция на лицата получили статут на бежанец или хуманитарен статут и принос към социалните системи, които ползват.
6. Осигуряване на допълнителни външни ресурси за разрешаване на миграционния и бежанския проблем.
7. Ефективна комуникация с обществото.

В резултат на предприетия от правителството комплекс от мерки за минимизиране на заплахите, своевременно бяха създадени необходимите условия за прием на бежанци, управление на бежанския натиск и оптимизиране на контрола – от влизането им на територията на страната до издаването на отказ или съответно бежански и хуманитарен статут. Като значителен успех, макар и от временен характер с локално проявление, се разглежда многократното намаление на влизащите в страната нелегални имигранти, реализирано през втората седмица на месец ноември. Независимо от временния характер на успеха, свързан с ограничаването на имигрантската вълна на българо-турската граница, със стартиралата подготовка за изграждане на постоянно инженерно-техническо съоръжение, постигнатото ограничаване на нелегалната имигрантска вълна следва да придобие по-траен успех.

Основните характеристики на обществено-политическата криза в България са:

Хронична криза с периоди на изостряне;
Многопластова криза. Проблемите пораждащи и поддържащи кризата са на всички нива в регулиране на обществените отношения;
Съществува реален потенциал за разширяване и ескалация;
Трайни и дълбоки негативни въздействия върху обществото.

Необходим е комплексен системен подход за разрешаване на кризата. Нито една от властите или институциите и организациите, които ги съставляват не е в състояние самостоятелно и успешно да се справи с проблемите. Трябва да бъде постигнат консенсус и да се търси широка обществена подкрепа по общата рамка за политиките за разрешаване на кризата. Успехът зависи от способността да се мобилизират всички обществени ресурси.
Анализът на всички реални сценарии води към извода, че обществено – политическата криза рано или късно ще навлезе във фаза на разрешаване. Разликата е във времето и цената, която обществото трябва да плати. Необходими са незабавни действия.

Изострената обществено-политическа обстановка в страната генерира следните основни заплахи:
– Отсъствието на конструктивен диалог както между властите, така и в обществото затруднява създаването и прилагането на ефективни политики и прави недостатъчно ефикасна работата на институциите.
– Насажданата омраза и насилие заплашват единството на нацията.
– Влошена е бизнес средата и свързаните с това рискове за публичните финанси, за инвестиционната активност, обема на чуждите инвестиции и усвояването фондовете на ЕС.
– Разпиляване и изтощаване на ресурсите на държавата, както и на обществената енергия в посоки, които не са утвърдени като приоритетни за развитието на националната икономика и държавата.

От гледна точка на сектора сигурност и обществен ред МВР извършва преразпределение на силите, заети с охрана на реда във връзка с протестите в столицата. Ежедневно при получаване на информация за подготовка на протестни действия отговорните структури на МВР изготвят план-разстановка на силите съгласно очаквания брой участници в протестите. По време на протестите полицейските сили са инструктирани да демонстрират спокойствие, да се въздържат от всякакви действия, които могат да провокират крайни прояви у протестиращите или да повишат напрежението в обществото. МВР работи по установяването на всички лица, които се опитват да предизвикат насилие, с което застрашават живота, здравето и имуществото на хората. Действията се ограничават до необходимия минимум като се основават на превантивни мероприятия чрез проверка на документи за самоличност за избягване на анонимността и чувството за безнаказаност на протестиращите, както и връчване на протоколи за предупреждение. Употребата на физическа сила и помощни средства също са ограничени до минимум, като до задържане на лица се прибягва само при хулигански прояви и грубо нарушаване на обществения ред.
Разрешаването на обществено-политическата криза изисква разработването на стратегия и предприемане на незабавни действия, които не са във възможностите и правомощията само на българското правителство.
Необходими са усилия на политическите партии, на държавните органи и институции, на неправителствения сектор и на обществото като цяло за по-нататъшно социално-икономическо развитие на страната и за постигане на по-голям интегритет в обществените отношения в следните направления:
● Възстановяване на политическия диалог като необходимо условие за създаване и прилагане на конструктивни управленски политики.
● Категорично осъждане на насилието под каквато и да е форма, като средство за постигане на политически цели.
● Категорично осъждане от политическите партии на всички ксенофобски, расистки и дискриминационни прояви във всичките им форми.
● Обединяване, подкрепа и съвместни действия по основните вътрешнополитически проблеми: устойчивост на финансовата и икономическа стабилност; намаляване на безработицата, подкрепа на социално слабите; ново изборно законодателство; разрешаване на проблемите с миграционния натиск.
● Обединяване, подкрепа и съвместни действия по основните външнополитически проблеми: търсене на общоевропейска солидарност по проблемите на миграционния натиск; подобряване на доверието на външните партньори в капацитета и надеждността на българските институции.

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И
МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ

МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ ПРЕОТВОРИ 10,5-ГОДИШНАТА БЕНЧМАРКОВА ОБЛИГАЦИЯ

| Всички Новини, Новини от България | December 17, 2013

МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ ПРЕОТВОРИ 10,5-ГОДИШНАТА БЕНЧМАРКОВА ОБЛИГАЦИЯ

Министерството на финансите преотвори за шести път през тази година 10,5-годишната бенчмаркова емисия левови държавни ценни книжа (ДЦК), емитирана на 9 януари 2013 г., с падеж 9 юли 2023 година. Емисията е референтна по отношение на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на сближаване, част от Маастрихтските критерии. На проведения днес аукцион беше постигната доходност от 3,56% за предложеното количество ДЦК за 50 млн. лв., а коефициентът на покритие беше 1,61. Отчетената доходност остава по-ниска от публикуваната от ЕЦБ през ноември стойност на дългосрочния лихвен процент за България от 3,64%. Постигнат е вторият най-нисък спред през годината спрямо германските бенчмаркови облигации в този матуритетен сегмент в размер на 1,83 %.
Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха пенсионните фондове – 59,50%, следвани от банките – 30,50% и инвестиционните посредници – 10,00 процента. След шестото преотваряне общият обем на емисията в обращение достигна 350 млн. лева.
Постигнатата доходност по българската дългосрочна облигация е под тази на облигациите със сходни характеристики на държави-членки на Европейския съюз и региона: Турция (9,350%), Унгария (5,928%), Румъния (5,449%), Испания (4,019%), Латвия (3,917%), Италия (3,853%) и Литва (3,86%).

Източник:http://www.minfin.bg/

Президентът ще сезира Конституционния съд за таксата от 20% върху приходите от възобновяеми енергоизточници

| Новини от България | December 13, 2013

Росен Плевненлиев

Президентът Росен Плевнелиев планира да сезира Конституционния съд по отношение на таксата от 20%, наложена върху приходите от възобновяеми енергийни източници.
Президентът няма да наложи вето върху приетия от парламента Закон за държавния бюджет за 2014 година. Бюджетът ще бъде изпълняван и правителството ще носи отговорност за политиките, които обезпечава чрез бюджета. „Убеден съм, че в България най-висшата демократична институция – Конституционният съд, е тази, която ще отсъди дали има противоконституционност. Това, че ще сезирам КС за тази такса, няма отношение към изпълнението на бюджета – той ще се изпълнява.За мен е важно правителството да обясни точно какво иска да направи. Цялата нация стана свидетел, че отново в последния момент, на второ четене, без дебати и без оценка на въздействието, беше въведена една промяна, а именно тази такса, която драстично влошава бизнес средата в България и не работи за прогнозируемост и за прозрачност на институциите. Ако искаме гражданите да имат доверие в институциите, не може да се продължава по този начин, особено когато става въпрос за най-важния закон на страната“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Страница 1 от 71234567
Атака Благоевград Брюксел Волейбол Волен Сидеров Г-8 не постигнаха консенсус за Сирия ГЕРБ ДПС за областен управител Делян Пеевски Делян Пеевски няма да оглави ДАНС ЕП ЕП не постигнаха споразумение за бюджета Европейския Парламент Египет Ердем Гюндюз Жозе Манеул Барозу КСНС КС за имунитета на Иван Иванов Митинг в цялата страна Муса Палев Национално Движение Свобода Новият президент на Иран Орешарски Пламен Орешарски Подписка за сваляне на Станишев в БСП тръгна Протест Протести Протести 16 юни 2013 Протести 17 юни 2013 Протести срещу кабинета Орешарски 18.06.2013 г. Райчо Иванов Сергей Станишев Сидеров се кара на президента Сирия Стоящият прав човек Хасан Рохани Цветлин Йовчев Ципов и Кирилов българския премиер вот на доверие депутатските правомощия на Делян Пеевски имунитета на Иван Иванов катастрофа нова форма на протеста в Истанбул председателството на Ирландия

Актуално

Атака Благоевград Брюксел Волейбол Волен Сидеров Г-8 не постигнаха консенсус за Сирия ГЕРБ ДПС за областен управител Делян Пеевски Делян Пеевски няма да оглави ДАНС ЕП ЕП не постигнаха споразумение за бюджета Европейския Парламент Египет Ердем Гюндюз Жозе Манеул Барозу КСНС КС за имунитета на Иван Иванов Митинг в цялата страна Муса Палев Национално Движение Свобода Новият президент на Иран Орешарски Пламен Орешарски Подписка за сваляне на Станишев в БСП тръгна Протест Протести Протести 16 юни 2013 Протести 17 юни 2013 Протести срещу кабинета Орешарски 18.06.2013 г. Райчо Иванов Сергей Станишев Сидеров се кара на президента Сирия Стоящият прав човек Хасан Рохани Цветлин Йовчев Ципов и Кирилов българския премиер вот на доверие депутатските правомощия на Делян Пеевски имунитета на Иван Иванов катастрофа нова форма на протеста в Истанбул председателството на Ирландия